Life Coaching

Coaching, consiliere online, psihoterapie online, psiholog bun Bucuresti, optimizare performante profesionale, dezvoltare personala

Domeniile de coaching

Overview

Intrucât coachingul este o noţiune umbrelă, referindu-se la numeroase activităţi, pentru a defini termenul trebuie să ţinem cont de domeniul în care se aplică acesta şi cum anume influenţează el conceptele şi practica.

1. Sport
În acest domeniu, coachingul este un instrument de lucru foarte important. Psihologul specializat in psihologia sportului  lucrează cu indivizi sau echipe pentru ameliorarea performanţelor sportive.

2. Educaţie

Griffith este de părere că rolul  se modifică în direcţia coachingului atunci când consilierul scolar, asemenea unui coach, îi ajută pe studenţi să “înveţe mai degrabă decât să le dea lecţii”. Prin coachingul academic antrenorul urmăreşte eficienţa de învăţare. O variantă a coachingului educativ este coachingul pentru disertaţie. Scopul coachingului se orientează în două direcţii: eficientizarea învăţării continue a profesorilor după desfăşurarea seminariilor şi cursurilor şi redefinirea strategiilor de învăţare a practicilor de predare. Există şi altfel de tipuri de coaching:

  • cognitive ( supervizare clinică în asistarea profesorilor pentru a dezvolta o gândire practică), 
  • colegial ( peer coaching)

Se poate vorbi deasemenea şi de o altă clasificare: coaching făcut de un expert şi  coaching reciproc (amical).

3. Viaţa personală coaching personal sau pentru viaţă (stil/deprinderi)
Motto-ul acestui domeniu este “Controlează-ţi viaţa!”. Acest tip de coaching face referire la relaţiile personale, divorţ, schimbări în viaţă, găsirea unui echilibru, fixarea scopurilor personale şi planificarea viitorului.  Psihologul asistă beneficiarii în clarificarea aşteptărilor de la viaţă, a modului în care pot avea success, prin stabilirea unor obiective personale,  şi prin iniţierea unor strategii noi de adaptare si solutionare. Este un parteneriat transparent între cei doi: psiholog şi beneficiar, activitate ce îi responsabilizează pe amândoi.

4. Sănătate
Acest tip de coaching se referă atât la sănătatea fizică cât şi la cea mentală, reprezentând se pare că domeniul cel mai dezvoltat. Cele mai multe dintre coachinguri sunt realizate de psihologi (cand vorbim despre conceptul de sanatate mentala), dieteticieni (antrenor nutriţional), asistente medicale şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii.

5. Viaţa profesională
Coachingul oferă servicii indivizilor implicaţi în afaceri, industrie sau instituţii care oferă servicii.

  • Coachingul ca sprijin în activităţile de management

Coachingul este văzut ca o parte a responsabilităţii superiorilor de a-şi dezvolta subordonaţii prin intermediul unor relaţii de ucenicie. Această abordare are în vedere creşterea performanţelor de management şi este asociată conceptului de învăţare organizată. Rolul de antrenor al managerului sau al „supervizorului” este acela de a-l inspira pe membrii echipei, a-i încuraja, a le oferi feedback într-un mod constructiv şi de a-i provoca.

  • Trainingul pentru business

Denumit şi coaching pentru corporaţii, sau pentru lideri, se referă la antrenamentul profesional pentru organizaţii. Este o strategie de intervenţie care se ocupă de probleme specifice în cadrul unei organizaţii.